Назад к списку

Історія більярду. Зародження та популярізація гри, в тому числі у Львові.

Походження, історія розвитку та етапи популярізації більярду.

Сьогодні мабуть неможливо уявити в світі хоча б одного містечка з населенням від 50,000 людей без більярдного столу. Ця гра популярна століттями. Цікаво те, що зародившись у Європі гра більярд дістала неабияку популярність в Україні, Росії та Білорусії. Збираючи інформацію в інтернеті щодо історії винаходу більярду, як гри ми зустріли дуже цікаву та системну статтю і зробили для Вас переклад тексту статті. Посилання на оригінал статті https://ru.wikipedia.org/wiki/Бильярд

Більярд, рідше більярд (фр. Billard, від фр. Bille - куля або фр. Billette, billart - палиця ) - збірне ім'я декількох настільних ігор  з різними правилами, а також спеціальний стіл, на якому відбувається гра.Характерною особливістю всіх більярдних ігор є пересування куль по поверхні, за допомогою передачі їм прискорення києм через направляючий удар в поздовжньому напрямку його стержня.Приміщення, обладнане для гри на більярді, - більярдна.Батьківщиною більярдної гри вважають Індію або Китай . 


Час появи гри в більярд неможливо встановити точно. Відомо лише, що вона, так само, як і шахи, дуже давня, а батьківщиною більярда є Азія, за твердженням одних - Індія, на думку інших - Китай. У Європі ще до появи сучасної більярдної гри, її принципи вже можна було зустріти в деяких існуючих іграх.

 Більярдний стіл

Перший більярдний стіл (згідно зі збереженими документами) був виготовлений майстром Анрі де Вінем в 1469 році для короля Франції Людовіка XI. Цей стіл був схожий на сучасний більярдний: у нього було кам'яну основу, огорожу, він був покритий сукном. Документально підтверджені затвердження про гру в більярд королеви Шотландії Марії Стюарт напередодні її страти і про її прохання архієпископа Глазго підшукати столу відповідне приміщення після її смерті . До Росії більярд був завезений з Голландії Петром I. Новинка швидко завоювала популярність. Після смерті Петра I навчання грі на більярді було включено Верховним таємним радою в курс наук Петра II, його онука і спадкоємця. Катерина II указом від 7 грудня 1770 року наказала в трактирах і на заїжджих дворах «для розваги приходять дозволити мати більярд». На рубежі XVIII і XIX століть більярд був частиною «обов'язкової» програми виховання дворян в Європі і в Росії. Так, наприклад, у Пушкіна в Михайлівському був більярдний стіл. Поет, за спогадами друзів, орудував києм на сукні цілком професійно. Згодом в більярд починає грати не тільки аристократія, але і купці і прості люди. А до початку XX століття катання куль стає в Росії чи не улюбленою забавою городян . У Росії Арнольд Іванович Фрейберг, фабрикант і відомий гравець в більярд, в 1850 році почав виробництво більярдних столів на основі аспідної плити (натуральний сланець-Ардезія (в більярдній середовищі званий «ардезия»)), і в XIX столітті в Росії налічувалося 5 фабрик, які виробляли більярдні столи, звані «фрейберговскімі».

З моменту виникнення більярда було безліч спроб знайти заміну досить дорогий важкої плиті з натурального сланцю так, щоб не постраждала якість самої гри. [Джерело не вказано 1557 днів]Спочатку були спроби зробити ігрове поле для більярдного столу з граніту або мармуру. Однак такі плити при ударах куль кришилися і давали тріщини. 

Сталінські часи, коли більярд в СРСР був вельми популярний, ознаменувалися спробами виробництва більярдних плит з чавуну і залізобетону. Недоліки виявилися настільки численні, що від цих варіантів довелося зовсім відмовитися. Найкращою ідеєю виявилася асфальто-Піскова плита. Згадка про неї зустрічається в літературі [6] - «Замінити аспідні дошки можна асфальто-Пєскова, що володіють всіма якостями аспідних дощок. Асфальто-піскові в деякому відношенні навіть перевершують аспідні дошки. Вони легше аспідних, надзвичайно дешеві, добре обробляються і дають можливість обійтися без дорогих імпортних аспідних дощок ». 

В даний час плити для більярдних столів виготовляються з наступних матеріалів: 

- Ардезія (натуральний сланець)Сінтегран (скор. Від «синтетичний граніт» 

- мармурова або гранітна крихта, скріплена синтетичними матеріалами-отвердителями)МДФ ((Medium Density Fiberboards) 

- деревоволокнистих плит середньої щільності.)ЛДСтП (ламінована деревинно-стружкова плита)

- ДСтП (деревинно-стружкові плити)

Більше 80% світового ринку більярдних куль належить бельгійської компанії Saluc S.A.

Більярд почав свою історію як гра для привілейованих. Поступово він стає все більш масовим, проте громіздкість основного інвентарю (більярдного столу) перешкоджає поширеності більярда в народі як хобі

Більярд в науці

Вперше про математичному базисі більярдної гри заговорив Гаспар Густав Кориолис в своїй книзі «Théorie mathématique du jeu de billard» (Рос. Переклад: «Математична теорія явищ більярдної гри») в 1835 році. Він використовував у своїй роботі елементи теорії ймовірностей і аналізу. Однак особливого інтересу у сучасників (на думку Лемана) книжка не викликала: ні у математиків, ні у більярдистів. [8]Минуло понад півтораста років, і математичний більярд розвинувся в свою теорію, породивши кілька побічних. «Теорія більярдів» сьогодні невід'ємна частина ергодичної теорії і теорії динамічних систем, має найважливіше застосування в фізике. Математиком Гальперіним створений спосіб визначення числа {\ displaystyle \; \ pi} \; \ pi за допомогою більярду. Набагато ближче общеобразованному читачеві результати досліджень математиків Штейнгауза, Альхазена і Гарднера. 


Основні різновиди

Розрізняються по масі кулі, його діаметру, розміром столу і наявності (відсутності) у нього луз:

- Карамболь (французький більярд)

- Російський більярд

- Вільна піраміда (Американка)

- комбінована піраміда Москва (Сибірка, Москвичка)

- Російська Партія (Велика і Мала)

- фішки Алагёршведка

- Європейська

- Ярославська Динамічна піраміда (Невська)

- Кайса (кайзен, Кароліна, Пятішаровая партія) (фінський більярд)

- снукер англійська більярд

- Пул (американський більярд) 

Бажаєте зіграти у більярд:

Замовити столик