Назад к списку

Правила гри і історія Пулу (американка, американський пул)

Пул (похідне від фр. Poule - «банк, куля, ставка») - різновид лузного більярду. Інші назви: американський більярд, американський пул. 

Устаткування 

Стандарт обладнання для проведення Чемпіонатів світу, етапів Світового туру та інших змаганнях, що проводяться під егідою Всесвітньої асоціації пулу і більярду [en] (англ. World Pool-Billard Association, WPA) або визнаних нею.  


Стіл

 Для пулу на даний момент випускається широкий асортимент більярдних столів. Стіл для офіційних змагань повинен відповідати наступним параметрам:

Висота ігрового поля: 74,3-78,74 см 

Ігрова поверхня: 1,27 × 2,54 м, не включаючи пружних бортів (9-футовий стіл) 

Створ кутової лузи: 11,43-11,75 см 

Створ середньої лузи: 12,7-13,0175 см 

Сукно повинно являти собою ненаправлену більярдну тканину без ворсу, що не звалюється і не утворює ворсинок і складається з не менше ніж 85% вичесаної вовни і не більше 15% нейлону. Переважно тканину з 100% вичесати вовняного полотна. 

 Кий 

 Кий для гри в пул. 

Довжина кия: мінімум - 1,016 м (40 дюймів), максимум - не обмежений 

Маса кия: мінімум - не обмежений, максимум - 708,75 г (25 унцій) 

Діаметр наклейки: мінімум - не обмежений, максимум - 14 мм= Наклейка кия не повинна бути виготовлена з матеріалу, який може подряпати або пошкодити наголошений куля. Вона повинна бути зроблена зі шматка особливим чином виробленої шкіри або іншого волокнистого або пластичного матеріалу, який продовжує природний профіль шафта кия. 

Кулі 

 Набір куль для пулу 

Сучасні кулі виготовлені з фенолформальдегидной смоли і мають наступні параметри: 

Діаметр: 5,715 см ± 0,127 мм 

Маса: 5½-6 унцій (156-170 грам)

Повний комплект куль складається з одного битка білого кольору і п'ятнадцяти пронумерованих кольорових куль особливих кольорів. Прицільні пронумеровані від 1 до 15. прицільні кулі з номерами від 1 до 8 мають суцільну забарвлення в наступні кольори: 1 - жовтий, 2 - синій, 3 - червоний, 4 - фіолетовий / пурпурний, 5 - помаранчевий, 6 - зелений, 7 - темно-коричневий, 8 - чорний. Прицільні кулі з номерами від 9 до 15 - білі з центральною смугою з тим же порядком кольорів, що і в першій вісімці (тобто таких кольорів: 9 - білий з жовтою смугою, 10 - білий з синьою смугою, і т. Д.) 

Різновиди пулу 

Ми виділели найбільш популярні види пулу. 

- Пул-8. Завдання гравців - забити всі кулі своєї групи (смугасті або цільні), після чого правильним ударом забити «вісімку» (чорна куля). 

- Блекбол. Гра аналогічна «Пул-8». Завдання гравців - забити всі кулі свого кольору (жовті або червоні), після чого правильним ударом забити «вісімку» (чорна куля). 

- Пул-9. Гравець може завдавати удар битком тільки по кулі з мінімальним номером. Завдання - правильним ударом забити дев'ятий куля. - Стрейт (також «14 + 1 з продовженням»). Гра ведеться до моменту, коли один з гравців набере певну кількість очок. Одне очко нараховується за кожен забитий м'яч. 

- Пул-10. Гра аналогічна «дев'ятці», але з використанням куль з номерами від 1 до 10. На відміну від «дев'ятки» - замовна. 

- Пул-7. Тренувальна гра, аналогічна за правилами «дев'ятці». Використовується тільки сім куль.В одну лузу. Кожен із суперників повинен забивати кулі в свою лузу (зазвичай одну з кутових). Луза вибирається перед початком гри. 

- Через кулю. Всі кулі забиваються з використанням комбінованих ударів (удар кулею). 

- Ротація. Кулі забиваються по порядку з першого по п'ятнадцяте. Кількість очок нараховується відповідно до номером кулі (одне очко за перший, два за другий і т. Д.). Гра ведеться до моменту, коли один з гравців набере 61 очко. 

- Бортовий пул. Очки нараховуються тільки за кулі, забиті від борта або декількох (дуплетом, кодонів і т. Д.). За один забитий куля гравець отримує одне очко. 

- Trick shot. 

- Scratch pool (Russian pool). Різновид, в якій потрібно забивати «свої» кулі рикошетом від білої кулі.

Правила гри 

Правила гри в пул.  Зони ігрової поверхні столуНижче наведені правила, прийняті у Всесвітній асоціації пулу і більярду [1]. Ці правила є загальними для всіх різновидів ігор в пул.


Відповідальність гравців 

Гравець сам несе відповідальність за знання правил, обмежень і розкладів, що застосовуються на даному змаганні. Хоча організатори повинні зробити доступною всю інформацію, необхідну гравцеві, остаточна відповідальність лежить саме на гравця.

Розкатка для визначення черговості ударів 

Розкат - перший удар в матчі, який виконується для визначення черговості ударів суперників. Гравець, що виграв гуркіт, вирішує, хто буде наносити перший удар.Два битка встановлюються за лінією будинку поблизу від лінії будинку. Гравці завдають ударів приблизно одночасно з метою торкнутися битком нижнього борта і повернути кулю якомога ближче до верхнього борту. Гравець, чий биток зупинився ближче до борту, виграє гуркіт.Гравці повторюють гуркіт в разі, якщо рефері не може визначити, чия куля знаходиться ближче до борту або якщо обидва гуркоту виконані з порушенням правил.

Виставляння куль 

Кулі виставляються (повертаються в гру на стіл) шляхом розміщення їх на довгу лінію (довгу вісь столу) якомога ближче до нижньої позначки, між нижнім бортом і нижньої відміткою без переміщення інших куль, які перебувають на столі. Якщо виставляється куля не може бути поміщений на нижню позначку, він виставляється на довгій лінії впритул до кулі, який заважає це зробити. Однак якщо кулю, що заважає це биток, то виставляється куля не повинна стосуватися битка, повинен бути залишений невеликий зазор. Якщо все простір між нижньою оцінкою і нижнім бортом зайнято кулями, то куля виставляється на довгій лінії ближче до верхнього борту, але як можна ближче до нижньої позначки. 

Удар с руки 

Когда игрок выполняет удар с руки, он может поместить биток в любую точку игровой поверхности стола. Он может перемещать шар сколько угодно до момента нанесения прицельного удара по битку. Игрок может использовать части кия для установки шара, включая наклейку, но без поступательного движения шаром вперёд. В некоторых разновидностях игры, в основном для начального удара, перемещение битка может быть ограничено областью дома, в зависимости от правил конкретной игры.Если игрок помещает биток за линией дома и все доступные для удара шары также находятся в доме, он может попросить установить ближайший к линии дома шар на нижнюю отметку. Если два или более шаров находятся на одинаковом расстоянии до линии дома, игрок сам определяет, какой шар должен быть установлен на нижнюю отметку. Шары, расположенные непосредственно на линии дома являются доступными для удара.

Замовні удари 

В іграх, в яких від гравця потрібно замовляти удари, перед ударом повинні бути озвучені номер прицільної кулі і луза, в яку кулю буде зіграний, за винятком випадків, коли це очевидно. Додаткові деталі удару (торкання бортів або інших куль) не важливі. Тільки один шар і одна луза можуть бути замовлені при ударі.Щоб замовлений удар був зарахований, рефері повинен бути впевнений в тому, що гравець виконує замовлений ним удар. Тому в разі неочевидного удару (удар від борту, удар з використанням інших куль, крім прицільного і т. Д.) Гравець зобов'язаний оголосити лузу і куля. Якщо рефері або суперник не впевнені в тому, який удар виконується, вони можуть уточнити замовлення.У замовних іграх гравець може замовити удар відіграш замість замовлення кулі і лузи. У цьому випадку після виконання удару право на удар переходить до суперника. Якщо кулі падають в лузи при виконанні удару-відіграшу, то подальший розвиток подій визначається правилами конкретної гри.

Зміщення куль 

Куля може злегка зміститися після зупинки, можливо через невеликі дефектів столу або кулі. Якщо це не призводить до падіння кулі в лузу, то це вважається нормальною ситуацією в грі і позиція кулі не відновлюється. Якщо куля падає в лузу в результаті такого зміщення, то його позицію відновлюють максимально близько до початкової позиції. Якщо змістився куля падає в лузу в процесі удару або безпосередньо перед ударом і це впливає на результат удару, рефері відновлює позицію цілком і удар повторюється. Штраф на гравця в цьому випадку не накладається.

Відновлення позиції 

Коли кулі необхідно відновити або почистити, суддя встановлює кулі на їх початкові позиції з максимально можливою точністю. Гравці зобов'язані прийняти рішення судді по розміщенню куль. 

Зовнішні чинники 

Коли відбуваються зовнішні події в процесі удару, які впливають на результат удару, суддя відновлює кулі на позиції, в яких вони перебували до удару і удар повторюється. Якщо подія не впливало на удар, рефері відновлює зміщені кулі і гра триває. Якщо кулі не можуть бути встановлені на початкові позиції, то ситуація трактується як патова. 

Вимоги замовлення і опротестування рішень 

Якщо гравцеві здається, що рефері припустився помилки в ухваленні рішення, він може звернутися до судді з проханням переглянути рішення. Але саме рефері приймає остаточне рішення. Однак, якщо гравець вважає, що суддя застосував правило некоректно, він може попросити озвучити правило, яке було застосовано. Суддя зупиняє гру на час розгляду апеляції. 

Ігрок здається 

Якщо гравець здається, він програє матч. Наприклад, якщо гравець розкручує кий в процесі ходу суперника, це розглядається як здача гравця. 

Пат 

Якщо рефері вважає, що ситуація на столі не розвивається, він може повідомити про це гравцям. Кожному з гравців дається по три підходи до столу. Потім якщо рефері вважає, що ситуація не змінюється, рефері оголошує пат. Якщо обидва гравця згодні, вони можуть прийняти пат і без трьох додаткових підходів. Процедура пата розглядається згідно з правилами конкретної гри. 


Джерело:

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%83%D0%BB_(%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D1%8F%D1%80%D0%B4)


Перейти на головну